Tel: 06-54951201                            info@dorpsraadmeterik.nl

 

Duurzaam Meterik; Van energielabel G naar A, de ervaringen van Arnold en Wilma bij het verduurzamen van hun woonboerderij

In dit artikel delen Arnold en Wilma hun ervaringen met alle inwonersrs van Meterik over de verduurzaming van hun huis.

Van energielabel G naar A door Arnold Hanken, deel 1

Namens de dorpsraad heeft Karin Reijnders mij gevraagd een bijdrage te leveren aan ‘Duurzaam Meterik’.

Vanwege mijn werk bij Feenstra verwarming en mijn persoonlijke ervaring met het renoveren en (energetisch) verduurzamen van het huis waar Wilma en ik alweer bijna 16 jaar wonen, hoop ik een goede bijdrage te kunnen leveren aan deze Werkgroep.

Met dit eerste bericht wil ik mij graag voorstellen en een begin maken met laten zien hoe we met 15 jaar verbouwen (met tussenpozen) onze woning van energielabel G naar A verbouwd hebben.

Ik ben Arnold Hanken en woon samen met mijn partner Wilma sinds 2005 ‘op de Schaak’. Zoals ik net al schreef werk ik alweer 20 jaar bij de firma Feenstra Verwarming waar ik als onderhoudsmonteur CV-techniek begonnen ben en in de loop der jaren via servicemonteur en hoofdmonteur ben doorgegroeid naar mijn huidige functie als servicemanager.

Toen we de boerderij kochten hadden we een paar doelen. Het moest behaaglijk en comfortabel worden en, bij voorkeur, met zo min mogelijk energieverbruik zonder extreme (extra) kosten. Omdat alles aangepakt moest worden hadden we de mogelijkheid om alle aspecten die invloed hebben op comfort en energieverbruik rigoureus aan te pakken. In de loop van de afgelopen 16 jaar hebben we dan ook veel uitgezocht en informatie ingewonnen om deze doelen te bereiken.

Arnold2

Het huidige resultaat is dat we met de energie die normaal nodig is om een tussenwoning te verwarmen een vrijstaande boerderij aangenaam kunnen verwarmen (en ’s zomers koelen).

In een aantal bijdragen wil ik een aantal keuzes die we gemaakt hebben laten zien en toelichten om te laten zien wat er mogelijk is en wat er nodig is om een woning, in dit geval een oude boerderij, van energielabel G naar A te brengen.

Groet, Arnold.

Wil je meer weten over de verduurzamingsaanpak van Arnold, hou dan de site in de gaten.