Als lid van de werkgroep Duurzaam Meterik merken we dat de aanschaf van zonnepanelen niet voor iedereen een gemakkelijke stap is. Wat kost het, wat levert het op en wat komt er allemaal bij kijken? Daarom de vraag van mijn collega werkgroepsleden om mijn ervaringen met zonnepanelen met Meterik te delen. Dat doe ik graag. Want na 9 jaar zonnepanelen zijn we hier nog steeds enthousiast. We zijn zelfs van plan om nog meer zonnepanelen aan te schaffen. Daarvoor hebben we nieuwe offertes aangevraagd. We kunnen het iedereen aanbevelen.
Eerst goed isoleren, dan zonnepanelen
Met mijn gezin bewoon ik een ruime boerderij uit 1929 aan de Kempweg. Ik heb er ook een kantoor aan huis. De boerderij wordt dus intensief bewoond. Eén van de eerste zaken die onze aandacht kreeg bij de renovatie in 2004, was de isolatie ervan. Meer comfort en een betaalbare energierekening was de motivatie destijds. Met de energieprijzen van toen, waren de terugverdientijden voor elke investering steeds heel aantrekkelijk. We investeerden in dakisolatie, spouwmuurisolatie en HR++ glas. Elke vloer en elk plafond dat ooit is aangepakt, kreeg een flinke isolatielaag. Bij elke investering nam het comfort van de woning toe en werd het energieverbruik lager.
Zonnepanelen weinig omkijken veel plezier
In 2013 leek de aanschaf van zonnepanelen ons een zinvolle volgende stap. Rentes op spaargeld waren toen al historisch laag (1,7%). Voor 24 zonnepanelen betaalden we ongeveer 6700 euro netto. De BTW mochten we toen al aftrekken. We vroegen overigens 3 offertes bij drie verschillende leveranciers op. De prijzen ontliepen elkaar nauwelijks. De zonnepanelen uit 2013 leveren ons 6000 Wp per jaar. De dag van de installatie kan ik me nog goed herinneren. Ik had gerekend op dagenlang volk over de vloer en flink wat rommel maar dat was een vergissing. De 24 zonnepanelen werden in een halve dag gelegd. Alles ging buitenom. De overlast was dus minimaal. De installatie werkt onmiddellijk. Heel lollig is het nog steeds om in de meterkast te kijken. Daar hangt een ouderwetse zwarte gas- en electrameter. Overdag als de wasmachine, droger, computer en de verlichting tegelijkertijd in gebruik zijn, draait het telwerk nog steeds terug. Het geeft plezier en voldoening. Veel meer lol dan een bedrag op mijn spaarrekening. In de afgelopen jaren bespaarden we in de praktijk 100 euro per maand aan energie. We kopen nauwelijks elektriciteit via de energieleverancier. Na ruim 5½ jaar bekeken we de feitelijke opbrengsten en hebben we alles verrekend met de elektriciteitstarieven uit 2018. De installatie was toen al compleet terug verdiend. Sneller dan verwacht. De ligging op het zuiden blijkt heel gunstig en we hadden meer zonuren dan gemiddeld.
Huidige zonnepanelen leveren meer op
Zonnepanelen vergen in de praktijk weinig onderhoud. We maken ze in de zomer een keer schoon met een borstel op een lange steel. Op de zonnepanelen kregen we 10 jaar garantie. We kregen de garantie dat de installatie na 25 jaar nog 80% van het vermogen opbrengt. Op de installatie kregen we 20 jaar garantie. In de praktijk leveren zonnepanelen weinig problemen. Dit jaar willen we overgaan op de installatie van een elektrische warmtepomp. De CV ketel moet na 23 jaar hoognodig vervangen. We willen daarom het aantal zonnepanelen uitbreiden. We hebben ons al georiënteerd op offertes van verschillende leveranciers. Zonnepanelen van nu, brengen aanzienlijk meer op dan onze zonnepanelen uit 2013 (in 2013 250 Wp per paneel, nu al 350 Wp per paneel of meer). Als ik de prijzen van toen vergelijk met de prijzen van nu dan zie ik dat zonnepanelen per geleverde opbrengst (Wp) echt goedkoper zijn geworden. De elektriciteitsprijs van nu is fors gestegen. Dat maakt dat zonnepanelen nog sneller terug te verdienen zijn. Hoeveel precies? Dat is afhankelijk van de ligging van het dak, het aantal zonuren en de elektriciteitsprijs in de toekomst. Aanbieders van zonnepanelen kunnen dat voor elke woning goed voorspellen. In ons geval bleek de praktijk nog gunstiger dan de voorspelling.
In maart een collectief aanbod voor zonnepanelen en isoleren voor Meterik
Een kleine werkgroep van inwoners uit Meterik bekijkt op dit moment welk aanbod voor zonnepanelen het meest gunstig is voor inwoners in Meterik. Zij zullen hun bevindingen presenteren tijdens een nieuwe informatieavond over energie besparen door Duurzaam Meterik. Er is op deze avond naast aandacht voor zonnepanelen ook aandacht voor investeren in isoleren.
Vragen? Mail de werkgroep via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.