Tel: 06-54951201                            info@dorpsraadmeterik.nl

 

Duurzaam Meterik: Na een paar jaar pauze en genieten van de nieuwe woonruimte…, de ervaringen van Arnold en Wilma bij het verduurzamen van hun woonboerderij

Vanuit de Dorpsraad zijn we met een project gestart om te kijken of er interesse is in Meterik om bestaande woningen en/of tuinen te verduurzamen. Door krachten en kennis te bundelen kunnen we als inwoners elkaar helpen en hoef niet ieder voor zich alles zelf uit te zoeken. Dit keer de ervaringen van Arnold en Wilma met verduurzaming van hun huis, deel 4.

Na een paar jaar pauze en genieten van de nieuwe woonruimte…

Het het eerste deel van de verbouwing is met een winter-BBQ en een goed feestje in stijl afgesloten. De kalender van 2009 hing inmiddels al bijna 2 maanden aan de muur, na 4 jaar avonden en weekenden bouwvakken vonden we een jaar rust welverdiend. Later dat jaar werd ik 40 en helaas liet met het bereiken van deze mijlpaal mijn gezondheid mij danig in de steek. Na een paar jaar kwakkelen en uiteindelijk een week in het Radboud in Nijmegen logeren was ik weer ‘up and running’. In die periode was er wel tijd te over om plannen te maken voor de rest van het huis.

Inmiddels eind 2011 was een plekje buiten hoog op het verlanglijstje terecht gekomen. Op zijn tijd BBQ’en met een biertje is niets mis mee. De schuur was toch al toe aan een opknapbeurt dus een goede reden om buiten aan de gang te gaan. Met het nodige hak en breekwerk is de schuur ingekort om plaats te maken voor tuin en een veranda. Om te zorgen dat er zoveel mogelijk hemelwater weer in de grond kan infiltreren kozen we voor grind als semiverharding. Voor de dakgoot van de schuur zijn grindkoffers gemaakt zodat ook dat hemelwater weer de grond in kan.

4.1.jpg     4.2

Foto’s schuur voor en na

De volgende ruimte in onze plannen was het maken van een werkplaats in het achterste deel van het huis waar vroeger stallen waren en de werktuigen stonden. Na berekeningen door een bouwtechnisch bureau was het dringende advies om de fundering als eerste te verzwaren zodat de nieuwe spouwmuren geen verzakkingen konden veroorzaken. Na maanden graven en meter voor meter betonstorten konden we eindelijk weer bovengronds verder. Als eerste werk kwam het inboren van spouwankers en plaatsen van isolatieplaten. De isolatieplaten waren inmiddels al meer dan 8 cm dik. Met 2 metselaars die daarna het metselwerk op zich namen werden er de nodige meters gemaakt en voorzien van geïsoleerde spouwmuren.

4.3.jpg       4.4.jpg

Foto’s spouwisolatie en spouwmuur

Met bevroren vingers hobbyen is geen pretje dus ook in de werkplaats was vloerverwarming gepland. De aanleg hiervan is wat anders dan normaal, omdat er een gevlinderde betonvloer kwam was er geen afwerkvloer en daar wordt normaal juist de vloerverwarming in gelegd. De vloerverwarmingsslangen liggen nu een paar centimeter boven de isolatielaag met daaroverheen de bewapening en de gevlinderde betonvloer. Het duurt hierdoor wel wat langer voordat de vloer opwarmt (massatraagheid) maar bij gelijkmatig stoken is dit geen probleem. Als de vloer eenmaal warm is, is het rendement gelijk. Wel is belangrijk om voldoende isolatie onder de vloer te leggen. 10 cm tempex is minimaal maar liever meer. Tegenwoordig is 20 cm vrij normaal.

4.5.jpg     4.6.jpg     4.7.jpg

Foto’s isolatie, isolatie en VVW en vloer gevlinderd]

Door het isoleren van de nodige meters buitenmuur zakte ons verbruik met ongeveer 200m3 van 2600 m3 naar 2400 m3 gas. En dat terwijl door de werkplaats het aantal verwarmde kubieke meters behoorlijk meer was geworden. Uiteraard is het in de werkplaats geen 20°C maar wel constant 15°C.

Groet, Arnold

Heb jij ook al verduurzamingsmaatregelen genomen? Laat ons jouw ervaringen weten! Dat kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of onze Facebookpagina.