???????? ???????; ????????????.
In dit artikel willen we u één en ander uitleggen over zonnepanelen. Hoe werken ze en welke typen zonnepanelen bestaan er? Welke veranderingen aan uw woning zijn nodig?
Binnen elk type zonnepaneel bestaan ook nog diverse soorten in diverse prijsklassen. Hier ga ik in dit artikel niet verder op in. Hier kunnen we tijdens een bijeenkomst van de projectgroep verder op ingaan.
Hoe werken zonnepanelen?
Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Dit is een duurzame manier van elektriciteitsproductie. De elektriciteit die in woningen wordt gebruikt, wordt vaak door fossiele brandstoffen opgewekt, bijvoorbeeld door kolen- en gascentrales.
Zonnepanelen verminderen de CO2 uitstoot, u wordt minder afhankelijk van uw elektriciteitsleverancier, uw energierekening daalt, en uw woningwaarde stijgt. Ook op bewolkte dagen wekken panelen elektriciteit op door het indirecte zonlicht. De opbrengst is dan wel minder. Een zonnepaneel gaat meer dan 25 jaar mee en levert gedurende zijn levensduur veel elektriciteit op.
Plaatsen van zonnepanelen
De optimale hellingshoek is 35 graden. Dit houdt echter niet in dat daken met een andere hellingshoek niet interessant zijn. Zonnepanelen kunnen ook op een plat dak geplaatst worden en nog steeds een prachtige opbrengst leveren. Bij een plat dak moet wel rekening gehouden worden met de afstand tussen de panelen. Hoe hoger de hellingshoek, hoe verder de afstand tussen de rijtjes panelen. Anders gaan ze namelijk schaduw op elkaar werpen. Om zoveel mogelijk panelen op een plat dak te plaatsen worden de panelen daarom vaak onder een hellingshoek van circa 10 – 15 graden geplaatst. Bij platte daken op het zuiden worden zelfs vaak oost-west opstellingen gemaakt. Op deze manier wordt namelijk de afstand tussen de panelen gevuld met een extra paneel. De panelen hebben dan per paneel een wat mindere opbrengst, maar er kunnen dan veel meer panelen op het dak geplaatst worden. Hierdoor zal de totale productie van het dak veel groter zijn, dan wanneer de panelen op het zuiden geplaatst worden.
Veranderingen in uw woning
Als u zonnepanelen op het dak plaatst, verandert er ook het een en ander in huis. Zo moet er een omvormer geplaatst worden die de opgewekte zonnestroom omzet in bruikbare stroom voor in huis. De omvormer plaatst u het liefst dicht bij de installatie. Hiervoor is ruimte nodig, vaak onder het dak. Daarnaast zullen er ook kabels gelegd moeten worden van het dak naar de omvormer en naar de meterkast. In sommige gevallen zijn er ook aanpassingen in de meterkast nodig, als u bijvoorbeeld een grote installatie krijgt. Een installateur bekijkt bij u thuis wat er precies nodig is en zal u hierover adviseren.
Welke typen zonnepanelen zijn er?
Zonnepanelen
Dit zijn de standaard zonnepanelen zoals we die veel zien in Nederland. De panelen kunnen zowel op schuine en platte daken worden gemonteerd. Ze komen voor in een zwarte variant (monokristallijne zonnepanelen) en een blauwe variant (polykristallijne zonnepanelen).
Voordeel: Hoog rendement per m2. Laagste kosten
Nadeel: Kunnen als esthetisch minder mooi ervaren worden
In-roof panelen
Deze zonnepanelen liggen niet op het dak, maar vervangen een stuk dakbedekking. Ze liggen als het ware 'in het dak'. Ze hebben vaak een zwarte kleur.
Voordeel: Hoog rendement per m2. Wordt vaak ervaren als esthetisch mooier. Kan als dakbedekking worden gebruikt. Als bijvoorbeeld uw dakpannen aan vervanging toe zijn, kan een deel van de kosten op dakpannen worden bespaard door deze panelen
Nadeel: Hogere installatiekosten. Kwetsbaarder voor hogere temperaturen. Bij slechte installatie meer kans op brandgevaar
Zonnedakpannen
Zonnecellen kunnen ook in een dakpan worden verwerkt. Van een afstand ziet u bijna niet dat er zonnepanelen op het dak liggen.
Voordeel: Esthetisch erg fraaie oplossing. Het hele dak kan vol gelegd worden. Kan geschikt zijn voor woningen met beschermde status.
Nadeel: Prijzige oplossing. Lagere opwekking per m2 dakoppervlakte
Meer informatie over de kosten, terugleveren van stroom etc. vindt u op deze website:
https://www.duurzaambouwloket.nl/maatregel/zonnepanelen