Niet alleen onze woning, maar ook onze tuin kunnen we duurzamer maken. Hoe je je tuin duurzaam en klimaatbestendig maakt, lees er over in onderstaand artikel.....
Laat het kostbare regenwater niet ongebruikt wegvloeien.
Niet alleen onze woning, maar ook onze tuin kunnen we duurzamer maken. Ons klimaat verandert. Het gaat harder en langer regenen, maar ook periodes van droogte en hitte worden extremer. Het riool kan veel regenwater in korte tijd niet goed verwerken. Het gevolg: straten onder water en wateroverlast in gebouwen. Het centrum van Meterik wordt daar binnenkort op aangepast. Maar zelf kun je ook helpen: laat het regenwater van je dak niet langer in het riool lopen, maar in je tuin! Bijvoorbeeld in regentonnen of een regenwatervijver. Of je laat het water met een infiltratiekolk of een grindkoffer in de bodem lopen. Je helpt dan ook droogte voorkomen. Je tuin heeft dan 's zomers minder water nodig en je hoeft minder te sproeien.
En het mooie is dat voor dit soort maatregelen een interessante subsidieregeling bestaat. Je kunt daarvoor via de website van de gemeente een aanvraag doen. Een adviseur neemt dan contact op en komt geheel vrijblijvend bij je thuis kijken wat er mogelijk is.
Voorwaarden:
- je woning is gebouwd vóór het jaar 2002
- je woning staat niet in het buitengebied (mag niet aangesloten zijn op drukriolering)
- afkoppelen van het regenwater veroorzaakt geen overlast in je omgeving
- het oppervlak dat je af wilt koppelen is minimaal 30 m2
Op waterklaar.nl staan nog veel meer tips waarmee je kunt helpen wateroverlast, droogte en hittestress te voorkomen.
Kies voor groen in plaats van stenen.
Veel mensen willen een onderhoudsvrije tuin en kiezen daarom vaak voor een betegelde tuin. En dat is jammer. Want meer groen in je achtertuin en voortuin heeft heel veel voordelen.
Als het regenwater op beplante grond valt in plaats van op tegels, gaat het direct de grond in en hoeft het niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Dit helpt mee om wateroverlast op straat bij heftige regenbuien te voorkomen. Bovendien zorg je bij infiltratie in je eigen tuin ervoor dat het grondwater wordt aangevuld.
Betegelde tuinen worden in de zomer heel heet; het weghalen van tegels schept meer ruimte voor beplanting en het groen houdt de tuin op hete zomerse dagen koeler. De beplante vakken warmen veel minder op dan tegels. Planten verdampen water en hierbij koelt de lucht af. Je hebt dan een natuurlijke airco.
Het weghalen van tegels biedt meer ruimte aan planten, dieren en natuurlijk bodemleven. Door variatie in de beplanting wordt de biodiversiteit bevorderd. Het beste kan gekozen worden voor inheemse soorten. Daar heb je vaak het minste werk mee, omdat ze het van nature goed doen in ons klimaat. Probeer je tuin zoveel mogelijk te ontharden. Het liefst voor meer dan de helft.
In veel tuintjes zie je grind als bodembedekker. Op zich niet zo slecht want dit laat ook het water door. Maar ook deze stenen worden heet. Een goed alternatief is boomschors. Het ziet er natuurlijker uit, vertraagt uitdroging van de grond, en maakt meer bodemleven mogelijk. En het is even onderhoudsvriendelijk als grind.
Een leuke bijkomstigheid is dat onderzoek heeft uitgewezen dat in een straat met mooi onderhouden voortuintjes minder diefstal en geweldsdelicten plaatsvinden. Dat is nog een goede reden om een paar stenen te vervangen voor fris groen!
Je hoeft echt geen groene vingers te hebben om planten in de tuin te houden. Kies voor onderhoudsvriendelijk groen, zoals boompjes of vaste planten. Wil je niet gelijk al je tegels uit de tuin halen? Pak het dan stapje voor stapje aan.
In een volgend artikel zullen we nog wat tips geven over plantensoorten die goed zijn voor de biodiversiteit. Ze maken de tuin niet alleen aantrekkelijk voor jezelf maar ook voor vlinders, bijen, andere insecten. Ook vogels doe je er een groot plezier mee.